Een risico voet is een voet waarbij ten gevolge van een ziekte of andere oorzaak een verhoogd risico aanwezig is op complicaties. De risicovoet cq medische voetbehandeling is gericht op mensen met diabetes mellitus, reuma, oncologische-, spastische-, oudere- en verwaarloosde voet. Voor deze behandeling wordt speciaal instrumentaria en verzorgingsproducten gebruikt omdat de huid dun, kwetsbaar en gevoelig is. Extra zorg is nodig vanwege mogelijke pijn en stijfheid.

Het is verstandig om in het kader van vergoeding contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar. 

 

DIABETISCHE VOET

De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar, de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen, het gevoel in voeten kan minder worden of uitvallen, waardoor er een verandering in stand van de voeten kan ontstaan. Hierdoor is een speciale behandeling vereist.

Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure.

Als medisch pedicure geef ik naast de voetbehandeling ook adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen.

Uw voeten worden gescreend op gevoel, temperatuur en beweeglijkheid. Indien nodig verwijs ik u door naar een arts of podotherapeut.

Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. In sommige gevallen wordt de behandeling ook door de ziektekostenverzekering vergoed.

 

REUMATISCHE VOET

De voeten van reumapatiënten zijn vaak extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en standsveranderingen. Als gevolg van deze complicaties heeft een grote meerderheid van deze groep last van ongewenst eelt en likdoornvorming. Voor iemand met reumatische klachten is het noodzakelijk om een pedicure te zoeken die kennis heeft over deze ziekte en gevolgen.

Uw voeten worden gescreend op gevoel, temperatuur en beweeglijkheid.

Door mijn specialisatie ‘Reumatische Voet’ kan ik goede adviezen geven over de te gebruiken materialen en hulpmiddelen en zorgen voor drukverlichting bij knobbels door middel van anti-druktechniek of een op maat gemaakte orthese om afwijkende teenstanden te corrigeren en/of drukplekken te ontlasten.

Indien nodig verwijs ik u door naar een arts of podotherapeut.

In sommige gevallen wordt de behandeling ook door de ziektekostenverzekering vergoed.

ONCOLOGISCHE VOET

Iemand die een behandeling voor de ziekte kanker ondergaat, kan te maken krijgen met bijwerkingen. Een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie is het hand- en voetsyndroom. Mogelijke klachten zijn: blaren, infecties, jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, een schilferende of vervellende huid of zwelling aan beide voeten tegelijkertijd.

Door mijn specialisatie ‘Oncologische Voet’ ben ik in staat deze symptomen te herkennen. De voeten worden gescreend op gevoel, temperatuur en beweeglijkheid. Ik kan een ontspannende voetmassage geven mits er geen contra-indicaties aanwezig zijn zoals spataderen, oedeem of een niet intacte huid. Ik geef advies voor thuisverzorging van uw voeten en over goed passend schoeisel. De behandeling vindt altijd plaats in overleg met de oncologisch arts of oncologisch verpleegkundige, want een kankerpatiënt mag niet zonder meer een voetzorgtraject ondergaan.

 

OUDERE VOET

Als men ouder wordt treden er lichamelijke veranderingen op. Zo worden we grijs, krijgen we rimpels en worden we kleiner, organen gaan trager werken, de weerstand vermindert, en we krijgen last van reumatische klachten. Ook zijn er veel veranderingen aan de voet merkbaar. Zo wordt de huid dunner (doorzichtiger), droger, het vetpolster neemt af en de voetbogen gaan doorzakken. Dit alles kan voor voetproblemen zorgen.

Een goed voetonderzoek is erg belangrijk daar verzorging van de voeten vaak wordt belemmerd door slecht zien en/of het zelf niet meer kunnen verzorgen van de voeten.

VERWAARLOOSDE VOET

Verwaarloosde voeten zijn voeten waar geen of weinig aandacht aan geschonken is ten aanzien van verzorging en/of behandeling.

Verwaarlozing komt voor in diverse gradaties. Typische verschijnselen zijn: eeltvorming en kloven, likdoorns, ingroeiende nagels, schimmelinfecties en ramshoornnagels.

Laat uw voeten verzorgen door een medisch pedicure zodat er weer een basis wordt gelegd naar een gezonde en verzorgde voet!

 

Heeft u een afspraak gemaakt en wilt u deze annuleren? Dat kan! Maar doet u dat dan wel tenminste 24 uur van te voren. Voor annuleringen die later worden gedaan zal een volledige behandeling in rekening gebracht worden.